đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Android eller Iphone? - Del 2

| | | | | | LĂ€stid: 5 minuter (5309 tecken)

I det mest lÀsta inlÀgget pÄ min blogg jÀmför jag mina erfarenheter av Android och Iphone. Men texten Àr frÄn hösten 2009. Sedan dess har jag hunnit testa fler Android-telefoner, min Iphone 3G S kör nu iOS 4 och jag har anvÀnt Iphone 4 under nÄgra veckor. Dags att uppdatera mina tankar om Android och Iphone/iOS alltsÄ:

HĂ„rdvaran #

Det gÄr att köpa Android-telefoner med hÄrdvara i klass med Iphone 4. BÄde HTC Desire och Samsung Galaxy S Àr ur den aspekten telefoner som kÀnns gedigna, har snabb processor och bra skÀrm. Förra hösten var skillnaden i fart en av de viktigaste anledningarna till att jag köpte en Iphone. Med den hÄrdvara som sitter i de dyrare Android-telefoner som sÀljs idag finns ingen mÀrkbar hastighetsskillnad mellan de tvÄ plattformarna. Med Iphone 4 höjde Apple istÀllet ribban för skÀrmen. Den Àr fantastiskt skarp och bra. DÀremot saknar jag den blinkande gröna lampa HTC har pÄ sina telefoner, och som signalerar ett nytt mail eller sms. Inget behov av att ta upp telefonen, det rÀcker att slÀnga ett öga pÄ den pÄ skrivbordet för att se om nÄgot hÀnt.

BÄda plattformarna dras fortfarande med klara batteriproblem. MÄnga möjligheter gör att telefonen anvÀnds mycket, och att klara en hel arbetsdag utan extra laddning Àr svÄrt, snudd pÄ omöjligt.

Mjukvaran #

iOS 4, den senaste versionen av Apples operativsystem till Iphone, gav en hel del nyheter. Möjligheten att ha program igÄng i bakgrunden Àr en. Bra för att exempelvis kunna lyssna pÄ Spotify samtidigt som man gör annat, eller för att en ny tweet ska skickas till Twitter Àven om man vÀxlar till ett annat program innan twitterklienten hunnit fÄ i vÀg den. DÄligt för batteritiden, dÀremot. Att kunna samla program i mappar gör det enklare att fÄ överblick över alla installerade program Àr bra, precis som att snabbt kunna vÀxla mellan program, utan att behöva ta omvÀgen via hemskÀrmen.

Men det Àr fortfarande fler Android-finesser jag saknar i iOS Àn vice versa:

Ekosystemet #

Ser man pÄ telefonerna som prylar som stÄr pÄ egna ben Àr det i mÄngt och mycket en smaksak vad man ska vÀlja. Men en smartphone stÄr inte pÄ egna ben.

Utbudet av program Àr större till Iphone. Det spelar roll. Att utbudet av bra program till Iphone ocksÄ Àr större Àr Ànnu viktigare. Inte minst, om man som jag, kör en Mac pÄ skrivbordet. För det Àr gott om Iphone-program som har ett kompletterande OS X-program. NÀr jag köpte min Iphone 3GS för ett Är sedan var det en annan viktig anledning till valet.

Mina att göra-listor sköter jag med Things. Twittrar gör jag med Echofon, som synkar senast lÀsta tweet mellan dator och mobil. Snabba anteckningar skriver jag ner i Simplenote (Iphone) och Notational Velocity (OS X). SÄ lÄngt gÀller listan program som finns till bÄde telefon och dator och dÀrmed ger en bra och sammanhÄllen helhetsupplevelse. Sen finns ocksÄ en del program, som Instapaper (för lÀsa senare-texter) och Reeder (för RSS-flödena), dÀr Android-alternativen helt enkelt inte Àr lika bra eller saknas helt.

Men sedan förra hösten har det hÀnt en hel del. Mina att göra-listor finns numera hos nÀttjÀnsten Remember The Milk, som har program för bÄde Android och Iphone. Simplenote och Instapaper har fÄtt Android-klienter, om Àn inte lika bra som de till Iphone. Men Reeder hÄller jag fortfarande som den bÀsta RSS-lÀsaren alla kategorier.

För ett Är sedan hade jag behövt förÀndra mitt arbetssÀtt rÀtt rejÀlt om jag valt en Android-telefon istÀllet för en Iphone. SÄ Àr det inte lÀngre.

SÄ vad vÀljer man? #

Kör du Mac pÄ skrivbordet tycker jag att valet Àr sjÀlvklart: En Iphone. Kör du Windows eller Linux, dÄ kan du lika gÀrna vÀlja Android. Under förutsÀttning att det inte finns ett antal Iphone-applikationer du verkligen vill ha eller behöver. Och Àven om sannolikheten för det Àr mindre idag Àn för ett Är sedan Àr det lÀge att undersöka saken ordentligt, innan köpet. För skillnaden mellan utbudet i de tvÄ programbutikerna Àr extra stor för svenska anvÀndare, eftersom Google fortfarande inte öppnat för möjligheten att sÀlja program hÀr. Utbudet Àr begrÀnsat till de program som Àr gratis. Spelen, för den som vill spela, Àr ocksÄ vÀldigt mycket bÀttre till Iphone. Men ocksÄ spelutvecklarna börjar röra sig mot Android.

Förra hösten tyckte jag att det var lÀge att vÀnta med ett köp, eftersom det dÄ ryktades om snabbare och bÀttre hÄrdvara till Android-telefonerna. Den hÄrdvaran Àr hÀr idag och har visat sig fungera bra.

Det finns inte lÀngre nÄgon anledning att vÀnta. Det enda man mÄste göra Àr att bestÀmma sig.